week 2

meer foto’s

Vandaag gaan ook Laura en Kristof aan de slag, Isabel maakt hen wegwijs in het algemeen ziekenhuis Luis Vernaza waar de paperassen in orde gebracht worden.

In de casita gaan de veranderingswerken onverminderd voort. Heel de casita krijgt een schilderbeurt, de loopbrug en de balustrade is klaar maar de ploeg van Fernando gaat door met slijpen en lassen om een groter afdak te maken op het terras om de bar naar daar te verhuizen. Die is nu in gebruik door de studenten als keuken.

IMG_3652 IMG_3649

 

 

 

 

 

 

Dinsdag heb ik een afspraak met Liliane en de meisjes in de kinderopvang om de poppenkast iets korter te maken en nog wat afspraken te maken zodat de kleuterleidsters in de kinderopvang aan de slag kunnen om de gevel en de patio achteraan een beetje op te fleuren met leuke afbeeldingen.

IMG_3624 IMG_3621

Woensdag is haciëndadag. Dr. Ricardo geeft daar dan consultatie voor de mensen van Los Vergeles, een afgelegen landbouwgebied en naar gewoonte assisteren Renée en Thaïs stagiaires vroedkunde van kdg) hem daarbij. Henry, en ikzelf gaan samen met Sebastian op verkenning om het traject uit te zetten van het kanaal dat zal gegraven worden. Dat kanaal zal dienen voor het buizensysteem dat zal aangelegd worden om water aan te voeren van het kanaal naar het waterreservoir. Gelukkig heb ik mijn hoed meegebracht want het wordt een hete wandeling, de boeren die wonen aan het einde van de wandeling voelen met ons mee en we worden getrakteerd op water en soep. Geovanny komt ons weer ophalen en we brengen nog een bezoek aan de buren die vaste klant zijn in ons gezondheidscentrum en ons dankbaar zijn voor de gezondheidszorgen die ze daar krijgen en dat tonen door ons een lading ‘pitahaya’ (een hele lekkere cactusvrucht die zij kweken) mee te geven.

Geovanny is meegekomen om onze verblijfplaats op de haciënda in orde te brengen, want voor volgend weekend is de groep studenten daar te gast. Renée en Thaïs hadden voorzien om voor school te werken volgend weekend, maar als ze de zonsondergang zien wanneer we terugrijden, beginnen ze toch te twijfelen aan hun plannen.

IMG_3711

Vooraleer we terug naar de casita vertrekken, staat er nog een onverwachte activiteit op het programma. De biggetjes moeten gecastreerd worden en Sebastian heeft daar assistentie bij nodig. Dat wordt dus een hele belevenis onder hevig gekrijs. De honden laten deze delicatesse niet aan zich voorbijgaan!
IMG_3686IMG_3694

IMG_3695

Donderdag neem ik de tijd om mijn administratie een beetje onder controle te krijgen, een hoop mails moeten nog beantwoord worden. Ricardo Koenig belt nog om te informeren of de stagiairs in het weeshuis en het kinderhospitaal het naar hun zin hebben en ik kan daar positief op antwoorden. Joke en Céline zijn erg enthousiast dat ze in het operatiekwartier de hele week mogen assisteren bij de operaties van hazenlippen waarvoor een gespecialiseerde delegatie uit de VS gekomen is. Ilona en Berten beleven ook elke dag wat nieuws maar ik vertel ook aan Ricardo dat ze een beetje gefrustreerd zijn omdat de communicatie niet gesmeerd loopt. Hij stelt voor om dit te coördineren met Martha die instaat voor de organisatie van de vakantiecursussen.

De kleuterleidsters komen enthousiast thuis want ze zijn heel tevreden over het schilderwerk dat ze hebben aangebracht op de gevel en de patio van de kinderopvang en ze hebben daarvoor ook bevestiging gekregen van hun Ecuadoriaanse collega’s.

11052383_10206398707110734_4351832141422907098_o
Ook Kristof en Laura zijn erg opgetogen over hun stagedag. Hun collega’s willen hen zelfs een week langer houden dan gepland.

Het was te verwachten na zo een drukkend hete dag, de eerste echte tropische regenbui, waardoor hier en daar water moet worden weggetrokken en gedweild.

De laatste dag van de werkweek al, terwijl het lijkt of die net is begonnen. Vanavond is het mijn beurt om te koken. Heel de week hebben de studenten om beurten hun beste kookkunsten boven gehaald om voor de rest van de groep te koken, wat eigenlijk meestal wel gelukt is. Ik heb voor vanavond beloofd om pannenkoeken te bakken en rijstpap te maken voor dessert. De vroedvrouwen die meestal in hun appartementje eten, offeren zich deze keer op om mee te komen eten.
Na het eten is iedereen volledig in weekendstemming en wordt de befaamde ‘coctel casita’ geschonken, wat de stemming nog meer bevordert. Wat muziek erbij, een uitbeeldspelletje, nog een cocktail en de avond eindigt in het zwembad voor een wedstrijdje Thomas More versus Karel de Grote.

IMG_3728

Zaterdagmorgen wordt dan het weekend naar de haciënda voorbereid. Er worden inkopen gedaan voor de barbecue en rond de middag kunnen we dan op avontuur vertrekken. De pick-up speelt hierbij de hoofdrol want de minibus is te laag om iedereen tot boven de brengen, zodat de laadbak wordt volgeladen met jonge meisjes (en ook twee jongens).IMG_3750

Aangekomen op de haciënda, geniet iedereen van de rust en het gevoel alleen maar omringd te zijn door natuur. Alleen de muggen ’s avonds zijn iets teveel natuur, maar het kampvuur maakt veel goed. Niet iedereen slaapt even goed, maar de wentelteefjes als ontbijt maken veel goed.

IMG_3753

Rond de middag keren we terug huiswaarts waar de hele familie Bolaños geniet van het zwembad en de ‘caldo de salchicha’ van mami Alba.
Berten neemt het initiatief om een studentenvergadering te beleggen om nog wat afspraken te maken in verband met de organisatie van het leven in de casita de volgende weken (beurtrol voor het koken, afspraken over het gebruik van het internet, …)

Het is zondag dus gaan we vandaag uit eten, het wordt hamburger met frietjes, maar ik kan me echt niet laten verleiden en ga bij de ‘Chonero’ in het begin van de straat een ‘morro’ halen om mee te nemen. Om het weekend af te ronden ga ik nog met de vroedvrouwen mee een ijsje eten in de nieuwe ijsbar ‘Chispita’.

Klaar voor stageweek 3.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s