week 1

We zijn er weer eens aan begonnen. Jaar nummer zes is van start gegaan met 2 vroedvrouwen van Karel de Grote Hogeschool, 4 studenten verpleegkunde van Karel de Grote, 4 studenten van de lerarenopleiding van Thomas More en eentje van Artevelde Hogeschool. Drie maanden zullen ze hier in de casita lief en leed delen. In april komen er nog 2 studenten van de lerarenopleiding van Artevelde Hogeschool bij, zij zullen zes weken stage lopen.

Zondag na een lange vlucht was iedereen tevreden eindelijk in Ecuador en in de casita te belanden.

Maandag en dinsdag werd dan met de hele bende een bezoek gebracht aan de verschillende stageplaatsen, als daar zijn de Mujeres de lucha en de kinderopvang in Cristo del Consuelo, het kinderziekenhuis Leon Becerra en het opvanghuis voor geplaatste kinderen Hogar Ines Chambers. Aan het nuttige werd meteen het aangename gekoppeld door de bezoeken af te wisselen met een bezoek aan de Mirador de Bellavista waar je een fantastisch uitzicht hebt op de immense stad Guayaquil en een wandeling langs de Malecon del Salado met een korte pauze op een terras aan de rivier. De dag wordt afgerond met een etentje in de Chuchuranga (scampi voor het merendeel en pollo voor de anderen)

Woensdag was het dan voor de meesten de eerste werkdag. Die begon wat later dan normaal omdat iedereen eerst nog de weg moest getoond worden om er te geraken met de bus. Kristof en Laura die pas maandag kunnen beginnen, zetten zich meteen aan hun eindwerk. Niet zo simpel omdat in de casita grote werken aan de gang zijn. Er wordt geslepen, gelast, geschilderd, … De loopbrug tussen de keuken en de bar, waar al jaren over gesproken wordt, is bijna voltooid.

Alle stagiairs komen één voor één enthousiast terug van hun stage, moe maar voldaan. Ze geraken ook een beetje geacclimatiseerd zodat de meesten niet om 9 uur al in bed liggen zoals de vorige dagen maar er nog een spelletje Perudo gespeeld wordt.

De tweede stagedag is iedereen al vroeg de baan op. Guy, bomma en bompa vertrekken vandaag terug naar België en daarom wordt tegen de middag een afscheidmaal bereid dat kan tellen. De eenden die gisteren werden meegebracht van de haciënda gaan eraan en de mammi maakt er een heerlijk gerecht mee (seco de pato). In de loop van de namiddag krijgen we bezoek van ons nieuw huisdier, dat mij vorig jaar ook al eens kwam bezoeken in mijn kamer. Aanvankelijk zorgt hij wel voor wat hilariteit, maar hij wordt al snel aanvaard. Uiteindelijk vindt hij de weg toch terug naar zijn natuurlijke habitat in de mangroven achter de casita.

Iedereen is op tijd terug van de stage zodat de gezamenlijke maaltijd nog kan afgerond worden met een evaluatie van de voorbije dagen en de organisatie en planning van de komende. Berten voelt zich niet zo goed, die heeft zich van de grote dorst laten verleiden om kraantjeswater te drinken op zijn stageplaats. De avond wordt afgerond met het uitwisselen van de ervaringen van de voorbije dag.

Berten heeft het kraantjeswater niet overleefd, wat wil zeggen de ganse nacht niet kunnen slapen van de krampen. Die vertrekt dus niet mee en Ilona (die samen met Berten in het weeshuis stage loopt) vertrekt dus samen met de kleuterleidsters met dezelfde bus naar haar stageplaats. Ik neem Kristof en Laura op sleeptouw om de weg naar hun stageplaats (het algemeen ziekenhuis Luis Vernaza), waar zij maandag zullen beginnen, te gaan verkennen.

De kleuterleidsters komen terug thuis onder de verfspatten. Blijkbaar was het vandaag een kindvrije dag en kregen ze een verfborstel in de hand gestopt om de lokalen een verfbeurt te geven, spijtig van hun T-shirts en broeken.

Na de eerste stagedagen staat ongeveer iedereen zijn hoofd naar de buitenschoolse activiteiten die dit weekend op het programma staan. We beginnen vanavond al direct met een bezoek aan de grootste vismarkt van Guayaquil, de mercado Caraguay, die naast de Guayas ligt en waar alles te vinden is van krabben, schaaldieren, schelpen, haaien, en andere vissen als daar zijn de picudo, albacora, corvina, dorado, … We kiezen een mooi exemplaar van de albacora uit die voor ons in stukken gesneden en gefileerd wordt. We krijgen alles mee van kop tot staart en nemen hem onder het ijs in de frigobox mee naar de casita.

Zaterdagmorgen zet iedereen zich zoals afgesproken was aan het werk voor school zodat tegen de middag iedereen klaar is voor de verkenning van de stad Guayaquil. Iedereen behalve Berten want die blijft gebukt onder de krampen. De medicatie en alle aandacht van al het vrouwelijk schoon blijkt niet te helpen, dus wordt er contact opgenomen met Dr. Ricardo. Die zit momenteel nog in Quito maar komt vannamiddag terug en zal dan meteen langskomen. Vermits de vroedvrouwen vannamiddag niet mee op stap gaan laten we Berten onder hun goede zorgen achter en trekken de stad in. Als we ’s avonds terugkeren is Geovanny al onderweg naar de apotheker en tegen de ochtend staat er al terug een glimlach op Berten zijn gezicht, vanmiddag kan hij weer mee op stap.

De vroedvrouwen, Laura en Céline hebben gisteren goed doorgewerkt en kunnen al van ’s morgens vertrekken naar het Parque histórico. We spreken ’s middag af aan de voetgangersbrug naar het Isla Santay om dan samen een wandeling te maken op het eiland en de krokodillen te bezoeken. De afspraak loopt een beetje mis doordat ze zich met de taxi laten afzetten aan de verkeerde brug, maar ze maken aan de andere kant ook een mooie wandeling, die voor iedereen wordt afgesloten in de yacuzzi van de casita. Zondag wordt de ‘uit-eten-dag’ en zelfs Berten eet al een stuk kip en wat rijst.

Na een leuk weekend is weer iedereen klaar voor een weekje stage.

meer foto’s week 1

meer foto’s afscheidmaal bomma en bompa

IMG_3575 IMG_3551IMG_3530

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s